Een Minibibliotheek beginnen

Hoe begin je een minibieb?

De kast

Een minibibliotheek begint bij 2 dingen: de boeken, en de kast. We beginnen even met de kast. Je kan natuurlijk helemaal van scratch iets maken en dat doen veel mensen ook (zie voor bouwtekeningen de downloads), maar het kan ook anders! Ga eens naar de dichtstbijzijnde kringloop en kijk naar afgedankte meubeltjes, konijnenhokken en dergelijken. Iets van hout is het handigst als het nog moet worden aangepast, maar je kan ook kiezen voor een minibieb van een ander materiaal. Het belangrijkste is dat de minibieb waterdicht is, maar dat er wel iets van ventilatie is. Een kiertje hier en daar, waar geen water kan komen is prima! Meer tips over het maken van een minibieb vind je hier.

De boeken

Als jij je minibieb gaat vullen, houd dan rekening met het te verwachten publiek. Woon je in een kinderrijke buurt? Kies dan voor voldoende aanbod in kinderboeken. De vrijmarkt van koningsdag is ideaal voor het aanvullen van je assortiment. Ook de kringloop heeft vaak voor heel weinig geld boeken te koop. Een andere optie is om te kijken in een weggeefgroep op Facebook. Er bestaat voor elke plaats / regio wel een weggeefgroep / gratis af te halen-groep waar je met 1 oproepje vast een heleboel boeken kan verzamelen.

Plaatsing

Als jij je minibieb ergens plaatst, zorg er dan voor dat je er voldoende zicht op hebt, en misschien ook wat buren. Het zou anders kunnen gebeuren dat je minibiebje gestolen of vernield wordt (ja het gebeurdt echt!). Een plek waar je minibieb zichtbaar is is ook verstandig om voldoende bezoekers te krijgen.

Promotie en regels

Je zou om je minibieb onder de aandacht te krijgen flyers kunnen afdrukken (of tekenen met de kids!) en deze bij buren in de bus te gooien. Gebruik ook vooral je sociale netwerk om de boekenstroom op gang te helpen. Onder het kopje downloads kan je ook een flyer vinden van MiniBibliotheek.nl Zo help je ons aan wat meer naamsbekendheid, en zorg je er voor dat je buren ook andere minibiebs kunnen vinden. Dat is ook voor jou nuttig, want zo komt er een soort van roulatie op gang met de boeken, en wisselt je aanbod wat vaker. Denk er aan om even een briefje in je bieb te leggen / op te hangen, waar je uitlegt wat je regels zijn. Moet iemand een boek weer terugbrengen? Mag iedereen gewoon extra boeken in je bieb plaatsen? Etc.

Heb je vooral kinderboeken in je minibibliotheek? Meld je dan aan als StationsChef met jouw KinderzwerfboekStation via deze link.

Overige tips

  • Houd je biebje schoon en netjes
  • Overweeg bepaalde openingstijden (bijvoorbeeld gesloten met oud en nieuw)
  • Zorg voor voldoende aanbod, en haal boeken die heel lang staan er uit
  • Wil je weten wie je bieb gebruiken? Leg er dan een gastenboekje in
Wij gebruiken cookies en diensten van derden om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke ervaring op onze website heeft.